The Ultimate Guide to Breast Pumps

Milyen mellszívót válasszak?

Az első döntés, amit meg kell hoznod, amikor mellszívót veszel, hogy elektromos vagy kézi működtetésű legyen-e. A döntésednél figyelembe kell venned, hogy milyen gyakran fejsz, milyen hosszan használod és hogy mennyi időd van a fejésre.

Kézi mellszívók

A kézzel működtetett mellszívók akkor ideálisak, ha csak alkalmanként van szükséged fejni és különleges helyzetekben vagy amikor rövid ideig tartózkodsz távol a babádtól. A kézi mellszívók általában könnyűek és kompaktak, jól elférnek a táskádban, amikor úton vagy valahova.  Azért sem kell aggódnod, hogy legyen áram, de azon sem, hogy hangos, mert a kézi mellszívók halkan működnek. Néhány mama úgy találja, hogy a csuklója gyorsan elfárad a kézi mellszívó használatakor, ezért válassz olyat, aminek ergonomikus a karja. Előfordulhat, hogy beletelik egy kis időbe, amíg megtalálod a számodra legmegfelelőbb szívási ritmust, de egy kis gyakorlattal sikerülni fog. A Lansinoh 2 fázisú kézi mellszívónál közvetlen a mellen, egy apró mozdulattal tudsz váltani a stimuláló és fejő fázis között. A kézi mellszívókat könnyebb használni, amikor melled telített, mint amikor puhább.

Elektromos mellszívók

Az elektromos mellszívókat akkor részesítsd előnyben, ha rendszeresen kell fejned, például ha a kisbabád koraszülött, speciális ellátást igényel, vagy visszatérsz a munkába. Az elektromos mellszívóból kapható dupla szívófejes (Lansinoh 2 az 1-ben elektromos dupla mellszívó), ami akkor is hasznos, ha kevés az időd, mert kevesebb mint fele idő alatt több tejet tudsz lefejni. Keress olyat, amelyiknek a szíváserőssége és a szívás ritmusa külön –külön állítható, mert ez lehetővé teszi, hogy kiválaszd azt a fokozatot, ami legközelebb áll babád szopásához. Szintén hasznos az olyan mellszívó, amelyik 2 fázisban működik. Az egyik a stimuláló mód, ami serkenti a tejleadó reflex beindulását, a másik pedig növeli a fejő, ürítő funkciót. Néhány elektromos mellszívó már meglepően könnyű, ezt is javasolt figyelembe venni, mielőtt döntesz arról, melyiket veszed meg.  A Lansinoh 2 fázisú kompakt elektromos mellszívó pillekönnyű, motorja olyan kicsi, hogy elfér a tenyeredben. Nagyon halkan működik és nem rezonál. Nem kell attól tartanod, hogy felébreszti kisbabád. Az egyetlen mellszívó, ami power bank-kal is működik.

Természetesen a legnyilvánvalóbb különbség a kézi és elektromos mellszívó között az ár, de ha lehet, ne ez legyen döntésed alapja. Előfordulhat, hogy a kézi mellszívót választod, mert az az olcsóbb megoldás, de ez lehet rossz befektetés, ha a mellszívót sokat fogod használni. A kézi mellszívónál mindig figyelned kell, hogy milyen erősen és ütemben nyomod le a karját. Elektromos mellszívónál ez nincs így. Beállítod abba a fokozatba, ami a leghatékonyabb. Ezután a készülék önállóan dolgozik, így közben Te tudsz olvasni, internetezni, a babádban gyönyörködni.

Anyatej tárolása

A mellszívó választásakor gondold át hogyan szeretnéd majd tárolni a lefejt anyatejet.  A legelőnyösebb az, ha közvetlen az anyatejtároló zacskóba tudsz fejni a mellszívóval. Ebben az esetben nem kell átöntögetned tároláshoz a tejet és így minden csepp babádhoz jut és nem vész kárba.

 

A hatékony, kíméletesen működő mellszívó nagyban segítheti a tartós szoptatás sikerét!