Gyakran Ismételt Kérdések

 • Milyen gyakran mossam a melltartóbetétet?

  Mosógépben mosd minden használat után. Cseréld a betétet rendszeresen melled/bimbód egészségének megőrzése érdekében. A javaslat az, hogy lehetőleg minden etetés után, de amikor telítődött mindenképpen.

 • Ez a melltartóbetét a mellbimbómhoz tapad?

  A Lansinoh mosható melltartóbetét a bőr felől ultra puha belső réteggel rendelkezik a legérzékenyebb bőr védelmére is. A betét melltartóval érintkező széle csúszásmentes ez segíti, hogy ne csússzon el. Kényelmesen használható és szuper nedvszívó. Nem szabad a mellbimbóhoz tapadnia!

 • Mekkora a Lansinoh mosható melltartóbetét átmérője?

  A melltartóbetét kontúros vízcsepp alakú, kissé hosszabb, mint amilyen széles. A betét mérete 12,7×11,43 cm. A melltartóbetét melltartóval érintkező szélei csúszásmentes, ez segíti, hogy ne mozduljon el. A legjobb eredmény elérése érdekében azt javasoljuk, hogy a szoptatós melltartóba, -trikóba viseld a betétet. Győződj meg róla, hogy a melltartódnál alul legyen a varrás és a címke.

 • Milyen anyagból készül a Lansinoh mosható melltartóbetét?

  A mosható melltartóbetét bambuszból és poliészterből készül, három különálló rétegben, amelyek célja a kényelem, a nedvszívás és a vízzáró védelem biztosítása.

 • Hogyan marad helyén a melltartóbetét? Használhatom a mosható melltartóbetétet melltartó nélkül?

  A betét a melltartó felőli oldalon csúszásmentes szegéllyel rendelkezik, mely a helyén tartja használat közben. Azt javasoljuk, hogy a szoptatós melltartóba, -trikóba viseld a betétet. Győződj meg róla, hogy a melltartódnál alul legyen a varrás és a címke.

 • A mosható melltartóbetét használatakor átázhat a ruhám?

  A Lansinoh mosható melltartóbetét 3 rétegű védelmi technológiát alkalmaz az átázás ellen:

  1. Belső réteg, szuper puha és megvédi a legérzékenyebb bőrt is.

  2. Nedvszívó mag, természetes bambusz rostokat tartalmaz, ami gyorsan felszívja a nedvességet és tiszta, száraz érzést biztosít.

  3. Külső réteg, vízzáró, diszkrét használatot garantál.

 • Alhatok úgy, hogy a mosható melltartóbetét a melltartómban van?

  Igen, az édesanyák tapasztalata az, hogy a Lansinoh mosható melltartóbetét éjszaka is használható. Azt javaslunk, hogy ha a betét megtelt, akkor éjszaka is cseréld ki.

 • A Lansinoh mosható melltartóbetét kapható különböző méretben és színben?

  Nem, a Lansinoh mosható melltartóbetét egy méretben és egy színben kapható.

 • Használjam a mosózsákot mosáskor?

  Igen, mert a mosózsák használata segíti a betét formájának megtartását. Ezen kívül megkönnyíti és kényelmessé teszi a betét mosását.

 • Az első használat előtt ki kell mosnom a melltartóbetétet?

  Nem szükséges kimosni a betétet az első használat előtt!

 • Használhatok a melltartóbetét mosásához öblítőt?

  Kérlek ne használj a mosáshoz öblítőt, mert az csökkentheti a betét nedvszívó képességét!

 • Tehetem a melltartóbetétet szárítógépbe?

  Nem, azt javasoljuk, hogy vízszintes felületen szárítsd annak érdekében, hogy megtartsa formáját.

 • Hogyan moshatom a melltartóbetétet?

  A Lansinoh mosható melltartóbetétet moshatod mosógépben. A legjobb eredmény érdekében kímélő programon 40°C-on mosózsákban mosd. Ne használj öblítő vagy fehérítő szert. Vízszintes felületen szárítsd. Ne vasald! Ne tisztítsd vegyileg! A mosási utasításokat a mosózsákon találod.

 • A betéteim mindig összegyűrődnek a melltartóban, rosszul viselem azokat?

  Abban az esetben, ha a betét összegyűrődik, javasoljuk, hogy a hátulján lévő ragasztócsíkokkal mindig rögzítsd a melltartódba. Mielőtt a szoptatós melltartód lehajtanád, távolítsd el a betétet, nehogy összegyűrődjön.

 • Miért olyan nagyok az eldobható melltartóbetétek?

  Az egyedi forma lehetővé teszi a teljes nedvszívást és a maximális diszkréciót a ruha alatt. Minél nagyobb a területe a betétnek, annál nagyobb a nedvszívás, mivel a szuper nedvszívó polimer a betét teljes belsejében eloszlatja a kicsöpögő anyatejet. A Lansinoh melltartóbetét nem nagy méretű és nem is vastag. Nagyon fontos, hogy ha már anyatejjel telítődik, akkor is megtartja a formáját.

 • A Lansinoh melltartóbetétek újrahasznosíthatók?

  Bár vannak részei a betétnek, melyek újrahasznosíthatóak, a teljes betét nem ilyen. Folyamatosan dolgozunk azon, hogy minél több újrahasznosítható anyagot használjunk.

  Ha inkább újra felhasználható terméket szeretnél használni, akkor válaszd a Lansinoh mosható melltartóbetétet.

 • Gél volt a mellemen, amikor szoptatni akartam babámat, mi ez?

  A Lansinoh melltartóbetét azért annyira nedvszívó, mert finom por állagú polimer anyag van a betétben. Amikor a tej csepeg, ez a por géllé válik és magába zárja a tejet. Abban az esetben, ha gélt találsz a melleden, ez valószínűleg azt jelenti, hogy az kiszivárgott a betétből azért, mert a betét már használat előtt sérült volt, vagy túlságosan megtelt tejjel. Ez előfordulhat különösen nagy tejmennyiség csorgásakor, ha a betétet több órán át viseled. Abban az esetben, ha ez az oka, akkor cseréld a betétet gyakrabban. Mivel a betétek nagyon nedvszívók, előfordulhat, hogy nem veszed észre, milyen sok tejed szivárog.

 • Miért egyenként csomagolják a melltartóbetétet? Nem ártalmas ez a környezetre?

  Azért csomagoljuk egyenként a melltartóbetétet, mert így minden betét tiszta és higiénikus marad. Lehetővé teszi, hogy betedd a táskádba és nem kell aggódnod, hogy az nem marad tiszta, amíg használni szeretnéd.

  Mellápolás során alapvető kell, hogy legyen a maximális tisztaság. A mellbimbódon lévő tejcsatornák nyílásain a kórokozók felvándorolhatnak a melledbe. Ezt meg kell előzni azzal, hogy tiszta és a melled szárazon tartását biztosító melltartóbetétet használsz.

 • Duzzadt, lapos mellbimbó és a szoptatás

  • A szülést követően a mamák gyakran tapasztalnak duzzadt, belövellt mellet. Ez lehet átmeneti állapot, ami a szoptatást nehezítheti.
  • Néhány anya úgy érzi, hogy a melle annyira megnőtt, hogy a mellbimbói, amik egyébként kiállnak, most laposak. A lapos mellbimbó megnehezítheti a baba szoptatását. Amennyiben a pici nem tud a lapos mellbimbóra megfelelően rátapadni, akkor erőfeszítései ellenére nem kap annyi anyatejet, amennyit szeretne. Ilyen körülmények között fontos, hogy óvatosan kiemeld a mellbimbódat, hogy a baba megfelelően rá tudjon tapadni.
  • A jelenlegi ajánlások és módszerek közé tartozik a szoptatás előtt a kézi vagy elektromos mellszívó rövid idejű használata, a befelé fordult vagy lapos mellbimbó kiemelésére. Vannak egyéb természetes módszerek is, például jégkockával érinteni a mellbimbót. Bár ezek a módszerek segíthetnek a helyzet megoldásában, nehézkesek és időigényesek lehetnek, értékes időt vehetnek el. A mellszívó használata nem a legjobb megoldás annak az édesanyának, akinek egyébként nincs szüksége rá vagy nem szeretne mellszívót használni. Számára is találni kell olyan megoldást, amivel átmenetileg a lapos mellbimbóját kiemelheti.
  • Nem minden anyánál fordul elő a lapos vagy duzzadt mellbimbó. Akiknél igen, azoknál meg kell oldani ezt az állapotot. Erre fejlesztette ki a Lansinoh a bimbókiemelőjét.
 • A lanolin olyan kemény, hogy nem tudom kinyomni a tubusból? Nem probléma ez? Mit tehetek?

  Nem baj, ha kemény állagú a Lansinoh HPA lanolin bimbókrém, mert ez egy teljesen természetes anyag, nem tartalmaz tartósítószert. Lehet, hogy hideg hőmérsékleten megkeményedik és melegben folyékonyabb lesz. Ezek a változások nem befolyásolják hatékonyságát. Amikor kemény, akkor érdemes a kezedben felmelegíteni a tubust, amíg ismét puha lesz, de meleg vízbe is teheted.

 • Egészségügyi szakember vagyok, kaphatok Lansinoh HPA lanolin bimbókrém termékmintákat?

  Amennyiben Ön egészségügyi szakember, aki szoptató édesanyákkal foglalkozik, kérem vegye fel a kapcsolatot velünk a serika@pro-mama.hu email címen.

 • Elérhető ingyenes Lansinoh HPA lanolin bimbókrém termékminta?

  Abban az esetben, ha szoptató édesanya vagy és sebes vagy repedt a mellbimbód, akkor lehet, hogy a szülészeten a szülésznő vagy a területi védőnő tud mintát adni neked.

 • Hol van a lejárati dátum a tubuson?

  A Lansinoh HPA lanolin olyan nagy tisztaságú, hogy felbontás után 1 évig használható. A csomagolás alján ezt a jelzést találod.

 • A Lansinoh lanolin lejárt, használhatom még?

  Amennyiben lejárt, nem ajánljuk, hogy használd melledre. Abban az esetben, ha használtad, mielőtt észrevetted, hogy már lejárt, ne aggódj, valószínűleg nem lesz gond. A Lansinoh HPA lanolin bimbókrém ultra tisztított és bakteriosztatikus (ezért gátolja a baktériumok szaporodását). Amennyiben a tubus ki volt nyitva és lejárt, nem ajánljuk további használatát.

 • Lansinoh lanolin bimbókrém foltot hagyott a ruhán és az ágyneműkön, eltávolítható ez?

  A legjobb dolog, amit tehetsz, ha a zsírfoltot olyan anyaggal kezeled, ami zsírfolt eltávolítót is tartalmaz. Amikor már kimostad és megszárítottad, akkor nehezebb lesz eltávolítani a foltot. A Lansinoh HPA lanolin egy szerves észter, ami előbb-utóbb kijön, de lehet, hogy extra erőfeszítéseket kell tenned. Először a foltot helyileg kezeld, folteltávolító mosószerrel. Ezután áztasd be, akár egy éjszakára is meleg vízbe. Végül mosd a ruhát úgy, ahogy ezt szoktad, így ki kell jönnie a foltnak.

 • Esik-e állatnak bántódása a lanolin előállítása miatt?

  A juhokat nem éri bántódás a lanolin készítése miatt. Ezt az anyagot a juh levágott bundájából gyapjúmosással nyerik ki. A húsukért tenyésztett juhokkal ellentétben, a gyapjúkból kinyert lanolinért tenyésztetteket nyírás után visszaterelik a legelőre.

 • Honnan származik a lanolin?

  A lanolin a juhok lenyírt bundájából származik. A juhot megnyírják, a gyapjút átmossák és visszamarad a nyers gyapjúzsír. Ez az anyag finomítási eljáráson megy keresztül, amíg végül ultra tiszta lanolin lesz. 50 kg gyapjúból 2-4 kg lanolin lesz. Ez egy természetes nyersanyag, nem pedig előállított, szintetikus vegyület.

  A lanolin kifejezés a latin lana gyapjú szóból származik az óleum pedig olajat vagy inkább viaszt jelent. A juh faggyúmirigy váladéka az, ami rárakódik a gyapjúszálakra és természetes módon védi a juhot az időjárás ártalmaitól. Ez egy organikus anyag, ami hasonló a bőrünk faggyúmirigyeinek váladékához, ezért olyan hatékony a bőrre.

 • Allergiás vagyok a gyapjúra, használhatom a Lansinoh HPA Lanolin bimbókrémet?

  Ez egy logikus kérdés, ezért most tisztázzuk.
  A gyapjúra való allergia egy bőrirritáció, amit a gyapjúszál vagy annak színezéke okoz, ahol érintkezik a bőrrel. A lanolin azonban a gyapjú mosásának mellékterméke. A gyapjút átmossák, majd a nyers gyapjúzsír finomítási eljáráson megy keresztül, melynek eredménye az ultra tiszta lanolinunk, ami egy teljesen más anyag, mint a gyapjú.

  A Lansinoh HPA lanolint kimondottan a szoptató édesanyáknak fejlesztettük, melyből a szennyeződéseket szabadalmaztatott finomítási eljárással távolítjuk el. Sok finomított lanolin található a piacon, de kizárólag a Lansinoh-ról bizonyosodott be, hogy teljesen biztonságos a használata az anyára és a babára egyaránt. Ez az egyetlen rendelkezésre álló lanolin, amiből a környezetszennyezők és az allergizáló komponensek is eltávolításra kerülnek, vagy kimutathatatlanul alacsony szintre csökkennek.

  A Lansinoh HPA Lanolin nem tartalmaz tartósítószert, adalékanyagot. Azok, akik allergiásak a gyapjúra és ezért valószínűleg nem kennék rá mellükre, hasznos, hogy megtudják, nyugodtan használhatják lanolinunkat.

  Az elmúlt több, mint 35 évben, egyetlen olyan dokumentum sem ismeretes, mely szerint a Lansinoh lanolinja allergiás reakciót váltott volna ki. Azonban ez nem jelenti azt, hogy soha senkinek ne lehetne allergiás reakciója. Javasoljuk, hogy ha tartasz ettől, próbáld ki a krémet. Kend alkarodnak belső felére és fedd le ragtapasszal 24 órára. Ellenőrizd és nézd meg, hogy van-e bőrpír vagy viszketés. Nyilvánvaló, hogy ha reakció jelentkezik, azonnal hagyd abba a lanolin használatát!

 • Mi történik, ha a Lansinoh HPA lanolin bimbókrémet lenyeli a gyermekem?

  A lanolin nem mérgező és nem szerepel a mérgező anyagok listájában (Poison Control Center). Nem káros akkor sem, ha gyermeked véletlenül a bimbóra rákentnél nagyobb mennyiséget lenyel. Ártalmatlanul áthalad a beleken, egyetlen következménye a laza széklet lehet. Abban az esetben, ha nagyobb mennyiségű lanolint nyelt le babád, a biztonság kedvéért fordulj gyermekorvoshoz.

 • Le kell mosni szoptatás előtt a lanolint?

  A Lansinoh HPA lanolint nem kell eltávolítani szoptatás előtt, a tisztasága miatt. Azt javasoljuk, hogy szoptatás után kend be vele a bimbódat, ne pedig előtte, hogy legyen ideje hatni. Nincs íze, szaga, de színe sem, ezért nem zavarja a babát a szopásban, de Téged sem.

 • Mi a garancia arra, hogy a Lansinoh HPA lanolin a legtisztább?

  Rendszeresen teszteljük a lanolinunkat és megbizonyosodunk arról, hogy megfelel a Lansinoh elvárásainak, az allergizáló összetevők és a környezeti szennyező anyagok tekintetében is. Elvárásaink messze meghaladják az Egyesült Államok Gyógyszerkönyvében (USP) szereplő követelményeket. A mi cégünk az egyetlen cég, melynek lanolinja tartósítószer (BHT) mentes és nem tartalmaz mosószer maradékokat, allergizáló komponenseket, melyeket a gyapjú mosás során használtak.

 • Miben különbözik a Lansinoh HPA ® Lanolin bimbókrém a többi lanolintól?

  A nyers ipari minőségű lanolin több finomítási eljáráson megy keresztül, amíg orvosi tisztaságú lesz. A Lansinoh szabadalmaztatott egy olyan finomítási eljárást, melynek során eltávolítják az összes esetlegesen allergizáló összetevőt, például a gyapjú mosás során belekerült mosószereket. Ügyelnek arra is, hogy a lehető legalacsonyabb szintre csökkentsék a környezetszennyezőket, beleértve a növényvédő szer maradékokat is.
  A lanolin tisztasága miatt szoptatás előtt sem kell eltávolítani! Kivonják belőle a vizet is, ezért a bimbód sebesedés, hegesedés nélkül gyógyul!

 • A zacskók újra felhasználhatók?

  Nem, a Lansinoh anyatejtároló zacskók egyszer használatosak.

 • Miért van a fagyasztott tejemnek “szappanos” vagy avas szaga?

  Előfordulhat, hogy anyatejed magas lipáz tartalmú, ami a tej lebontásáért felelős enzim. Attól függően, hogy milyen magas a lipáz szintje, érezheted ezt a szagot, miután lehűlt a hűtőben a tejed. Ettől még mindig biztonságos és adható a babádnak. Abban az esetben, ha bizonytalan vagy, akkor pasztörizálhatod a tejed hűtés előtt, mert ezzel hatástalanítod a lipázt. Pasztörizálás során melegítsd a tejet addig, amíg kis buborékok keletkeznek az edény oldalán (de ne forráspontig), majd gyorsan hűtsd és fagyaszd le. Azonban, ha már lefagyasztottad a tejed és még mindig érzed a szagát, akkor a pasztörizálás sem fog segíteni.

 • Tehetek frissen fejt tejet a zacskóban fagyasztott tejhez?

  Nem tanácsos friss tejet önteni a már lefagyasztott anyatejhez, még akkor sem, ha az már kihűlt. Ez kicsit felengedheti a már lefagyasztott tejet és ezért az megromolhat.

 • Mi a legjobb módja az anyatejjel megtöltött zacskó tárolásának? Tegyem be még egy másik zacskóba, edénybe?

  Javasoljuk, hogy a zacskókat a mélyhűtőben, fektetve tárold. Az anyatejtároló zacskókat közvetlenül is beteheted a mélyhűtőbe, de mivel a műanyag esetleg hozzáragadhat a mélyhűtő oldalához (különösen, ha egy kicsit nedves), tanácsoljuk, hogy a zacskókat tedd bele egy simítózáras mélyhűtő zacskóba vagy kis műanyag edénybe. Ez is védi a zacskót az esetleges sérülésektől. Nyugodt lehetsz, mert a Lansinoh anyatejtároló zacskó vastag anyagú, szélén dupla megerősítéssel, valamint biztonságos záródását 2 simítózár biztosítja. Ezen tulajdonságok miatt kiemelkedően biztonságos bennük a tárolás és a szállítás is. Nem szívódnak be a hűtőben lévő szagok sem.

 • Miért orvosi tisztaságú műanyagból készülnek a zacskók?

  Mivel te gondoskodsz arról, hogy babádnak lefejd a tejed, a mi felelősségünk az, hogy a kincset érő anyatejed a létező legbiztonságosabb módon tárolhasd. Kizárólag orvosi tisztaságú műanyag használatakor lehetsz biztos abban, hogy nincs benne nemkívánatos, potenciálisan veszélyes vegyi anyag, ami beszivároghat az anyatejbe.

 • Does Lansinoh guarantee its products?

  Some products have a warranty, but many are personal care items and cannot be returned once opened.

  If the product is defective, Lansinoh will replace the defective portion or repair the item. If you are dissatisfied, we will work with you to solve the problem, but we do not offer refunds. Please note that every woman has different pumping and breastfeeding experiences, so we cannot guarantee success or the amount of breastmilk you will produce by using any of our products.

   

 • How do I contact you with breastfeeding or pumping questions?

  Visit our ‘Ask Our Healthcare Professional’ page to ask your question.

 • Why do mums get engorged?

  At around the third day postpartum mum’s breasts may swell (engorgement); but luckily this is a temporary condition. Breastfeeding frequently during this period is the best way to alleviate engorgement, it can sometimes be challenging though as your baby may have trouble latching on properly to engorged breasts. Try to perservere with it and our Latch Assist can help drawing out the nipple if needed.

 • Are Lansinoh® mOmma® Bottles BPA-free and BPS-free?

  Yes, the Lansinoh® mOmma® bottles and NaturalWave™ Teats are both BPA and BPS free. The bottles are made of polypropylene plastic which is also chemical-free and additive-free.

 • What is BPA and BPS and why should I choose a bottle which does not contain these?

  Because safety is a top priority for Lansinoh we have taken proactive measures to ensure the Lansinoh® mOmma® Bottles and Teats are both BPA and BPS FREE.

  BPA or bisphenol-A is a chemical used primarily in the production of polycarbonate plastics and acts as an estrogen imposter, being widely known as a hormone disrupter. Studies have linked BPA to cancer, depression, type 2 diabetes, heart disease and a number of other ailments. BPA can be especially dangerous in pregnancy, infancy and childhood – so much so that many governments around the world have banned BPA in the production of baby bottles and other products.

  BPS or bisphenol S is an alternative to BPA used by some manufacturers as a plasticiser to replace BPA.  BPS is also a hormone disrupter and is considered to be equally unsafe, however this is currently allowed for the production of baby bottles and similar products.

 • What are the Lansinoh mOmma Bottles and NaturalWaveTM teats made of?

  The bottle, collar and cover are made of polypropylene (PP) plastic which is chemical-free, additive free as well as BPA and BPS free. The NaturalWaveTM Teats are made of 100% silicone, which is also BPA and BPS free.

 • What makes the Lansinoh® mOmma® bottle different from other bottles?

  The Lansinoh® mOmma® bottle is part of the new Lansinoh Pump-Store-Feed solution, enabling mums to express, store and feed using the same bottle. The bottle is compatible with Lansinoh’s 3 breast pumps: Manual Breast Pump, Single Electric Breast Pump and 2in1 Electric Breast Pump. For convenience, the bottle is compatible with the NaturalWave™ Teat, which was specially designed to help mums switch easily between breast and bottle with the reassurance that the baby will go back to the breast when they are back together. Mums can also use the bottle to store their breastmilk. The wide-neck bottles are especially easy to clean. They also come with the NaturalWave™ Teat which promotes the baby’s ‘wave-like’ tongue movement for natural oral development, enabling a seamless transition between breast and bottle.

 • What is the Air Ventilation System® (AVS)?

  The Air Ventilation System® reduces the intake of air which lessens gas and the symptoms commonly associated with colic and fussiness.

 • How many flow rates do the NaturalWaveTM Teats come in?

  The Lansinoh® mOmma® NaturalWave™ Teats come in slow, medium and fast flow depending on your baby’s needs. Babies’ flow preferences often have to do with the way they feed at the breast. We know all babies and their preferences are different, so we offer three choices because one flow type does not work for all babies.

 • I have slow, medium and fast teats – is there a way to tell them apart?

  On the bottom rim of the teat, the slow-flow teat reads “Size 2S”, the medium-flow reads “Size 3M” and the fast-flow reads “Size 4L”.

 • Are Lansinoh® mOmma® Bottles & Teats dishwasher safe?

  Lansinoh® mOmma® bottles and NaturalWave™ Teats can be washed in the top shelf of a dishwasher. However for longer life of the NaturalWave™ Teat, we would recommend gentle hand washing.

 • Can I use a teat brush to clean the teat?

  You can use a teat brush to clean the NaturalWave™ Teat if necessary – it is important to be gentle and not poke the brush through the hole; it is very small and this can compromise the silicone. You can also soak teats in warm soapy water, rinse and air dry, or place in top rack of the dishwasher.

 • Can I sterilise Lansinoh® mOmma® bottles and teats in boiling water?

  The Lansinoh® mOmma® Bottles and NaturalWave™ Teats can be sterilised by boiling in water for five minutes. Please be sure that there is enough water in the pan and that the different parts are floating and not touching the bottom or the sides of the pan as this could cause them to melt.

 • When heating in a microwave should the top with the teat be screwed on?

  We DO NOT recommend heating breastmilk or any liquid for a baby or toddler in a microwave because the microwave can create hot spots and damage breastmilk nutrients. We do NOT recommend heating the bottle in the Microwave in any form.

 • Do you only have a wide neck teat?

  The NaturalWave™® Teat is a wide neck teat. It enables baby to have a wide latch similar to how a baby would latch on to the breast with a wide open mouth.

 • Can the Lansinoh® mOmma® NaturalWave™ Teat be used with other bottles?

  The Lansinoh® mOmma® NaturalWave™ Teat is designed for Lansinoh® mOmma® bottles and will not fit on other wide-sized bottles. We do not recommend using our nipple with any other bottle because we have not done testing on other company’s bottles with our teat.

 • How often should I replace the NaturalWave™ Teat?

  We suggest inspecting the teat for wear/tear daily, and recommend changing the teat every 7 weeks. If you notice the silicone is torn or compromised in any other way, we recommend discarding it. We also recommend not leaving the teat in direct sunlight, heat or leaving in disinfectant (“sterilizing solution”) for longer than recommended per the instructions as this may weaken the teat.

 • Where can I buy the Lansinoh® mOmma® Bottle with NaturalWave™ Teat?

  The Lansinoh® mOmma® Bottles and Teats are currently available both in store and online at Mothercare, BabiesRUs, John Lewis and Amazon.

 • When should I introduce a bottle?

  Exclusive breastfeeding is recommended for the first six months of baby’s life and in combination with other foods up to the age of two. It is recommended that you get breastfeeding well established in the first six weeks and after that you consider introducing a bottle to feed your expressed breastmilk.

 • Are the Lansinoh® mOmma® Bottles compatible with the rest of the Lansinoh range?

  All 3 of our bottles are compatible with our manual and electric breast pumps, enabling you to express, then store your breastmilk using the sealing disc provided and feed baby simply by attaching the NaturalWave™ Teat to the same bottle.

 • Is the Lansinoh® Manual Breast Pump dishwasher safe?

  All of the parts in the Lansinoh® Manual Breast Pump are dishwasher safe. To prevent loss and extend their usefulness, we recommend hand washing the white valve, silicone diaphragm stem and the ComfortFit™ breast cushions.

 • Can I sterilise the manual breast pump parts in boiling water?

  You can sterilise the manual breast pump by boiling the parts in water for ten minutes. Please make sure you have a large enough pot and enough water so all parts float freely and do not come in contact with the pot.

 • Is the Lansinoh® Manual Breast Pump BPA-free and BPS-free?

  Yes, the Lansinoh® Manual Breast Pump is both BPA and BPS free. The bottles are made of polypropylene plastic which is also chemical-free and additive-free.

 • What is BPA and BPS and why should I choose breastfeeding products which do not contain these?

  BPA or bisphenol-A is a chemical used primarily in the production of polycarbonate plastics and acts as an estrogen imposter, being widely known as a hormone disrupter. Studies have linked BPA to cancer, depression, type 2 diabetes, heart disease and a number of other ailments. BPA can be especially dangerous in pregnancy, infancy and childhood – so much so that many governments around the world have banned BPA in the production of baby bottles and other products.

  BPS or bisphenol S is an alternative to BPA used by some manufacturers as a plasticiser to replace BPA.  BPS is also a hormone disrupter and is considered to be equally unsafe, however this is currently allowed for the production of baby bottles and similar products.

  Because safety is a top priority for Lansinoh we have taken proactive measures to ensure the Lansinoh® Manual Breast Pump is both BPA and BPS FREE.

 • What is the Lansinoh® Manual Breast Pump made of?

  The Manual Breast Pump parts are made of Polypropylene, Silicone, Polyethylene and SEPS.

 • I need a larger size breast cushion – is there one available for the Lansinoh® Manual Breast Pump?

  Yes, the Lansinoh Manual Breast Pump comes with a standard size breast cushion, however if you require a larger size, please contact our Customer Service team at info@lansinoh.co.uk or call us at 0113 205 4201 and we will be able to help provide one.

 • What is the suction strength of the Lansinoh® Manual Breast Pump?

  The Lansinoh® Manual Breast Pump is designed not to exceed 250mmhg. The Easy-Express handle enables you to adjust the suction strength according to your comfort.

 • Is there a warranty on the Lansinoh® Manual Breast Pump?

  At Lansinoh we strive to provide the highest quality products available. If you experience any issue or product defect please contact our Customer Service team at info@lansinoh.co.uk or call us at 0113 205 4201 and we will work with you to resolve the issue.

 • Which settings can I customise when using the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump?

  The Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump was designed to mimic the baby’s natural feeding pattern and comes with two phases: ‘let-down’ which stimulates the milk flow through quick and short suction and ‘expression’ which maximises milk flow through longer, deeper suction. The ‘phase’ toggle button enables you to make an easy transition between the two phases. In ‘expression’ phase, you also have a choice between 3 different pumping styles which you can further tailor for comfort by selecting one of eight different suction strength levels.

 • Can I return to the let-down/stimulation phase once I am in the expression phase?

  Yes, you can easily switch between the 2 phases using the ‘phase’ toggle button. When switched on, the 2in1 Electric Breast Pump will start in ‘let-down’ phase which lasts for 2 minutes, at which point it will automatically switch to the ‘expression’ phase. If you achieve let-down prior to the 2 minute automatic switchover, you can push the ‘phase’ toggle button and you will go into the expression phase. Similarly, if you wish to return to the faster ‘let-down’ phase during your pumping session, you can push the ‘phase’ toggle button and the pump will switch back into the ‘let-down’ phase.

 • What cycle and suction settings will the pump go to once the let-down phase has ended?

  The ‘let-down’ phase lasts for two minutes, unless mum decides to switch to ‘expression’ phase prior to this by using the ‘phase’ toggle button. Once the pump has switched to the second phase – ‘expression’, the pump will be at the following settings: Pumping Style – 2 leaves; and suction setting – level 3. Mum can then select her preferred pumping style and increase or decrease the suction level.

 • How many times does the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump cycle?

  The pump cycles 87-125 times/min in the stimulation phase and 37-95 times/min in the Expression phase.

 • What is the suction range of the Lansinoh® 2in1 Breast Pump?

  The pump ranges from 55-140 mmHG in the stimulation mode and 80-220 mmHG in 1 second in the expression mode. There are 8 suction settings and 3 pumping styles a mum can choose from to maximise her comfort and efficiency.

 • Is there an ideal setting for maximum milk flow using the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump?

  Because every woman is different and mums respond differently to breast pumps, there is no ideal setting. However, we have designed the 2in1 Electric Breast Pump to mimic baby’s natural feeding pattern and have included optimum pumping settings to ensure your comfort and maximise milk production. We encourage mums to try the 3 pumping styles in order to find the best suited for them and use the + and – buttons to find the most comfortable setting.

 • What do the 1 leaf, 2 leaves, 3 leaves on the Style setting mean?

  There are three different pumping styles mums can choose from to maximise their comfort and efficiency in extracting milk. These different styles are denoted by one, two and three leaves on the circular mode button. Every mum is different, so we recommend that you try each of the pumping style modes to determine which one works best and is most comfortable for you.

 • Are the Lansinoh® 2in1 Breast Pump parts dishwasher safe? Can I use a microwave steam bag to clean?

  Please Note: Tubing and tubing Y connector or white pump connector should never be washed or sterilised.

  All parts, excluding the tubing, y connector, and pump connector are dishwasher safe though we highly recommend gently hand washing the white valves and diaphragms as they are delicate and can affect the performance of the pump if damaged or torn with vigorous washing or harsh detergents. All parts except for the tubing, tubing Y connector, white pump connector and breast cushions can be steam-sterilized in a microwave bag according to the manufactures directions for use.

  Please ensure all pump parts are completely dry prior to use as performance may be affected.

 • Can I use other pump brand replacement parts with the Lansinoh® 2in1 Double Electric Breast Pump?

  The components of the Lansinoh® 2in1 Double Electric Breast Pump have been specifically developed for our pump to achieve the highest levels of quality and effectiveness. We do not recommend using another pump’s replacement parts as this might impact performance. Also, using another pump’s parts with our pump would void your warranty.

 • Can I use parts from the previous models of Lansinoh Double Electric Breast Pumps?

  No, the parts are not interchangeable between the Affinity Pro Double Electric Breast Pump and the 2in1 Electric Breast Pump.

 • How is the new 2in1 Electric Breast Pump different from the Affinity Pro™ Double Electric Breast?

  The 2in1 Electric Breast Pump includes our new wide neck bottles and is part of our new pump-store-feed solution, enabling parents to use the same bottle to express, then store the breastmilk using the sealing disc provided and feed baby simply by attaching the NaturalWave™ Teat to the bottle.

 • Does the 2in1 Electric Breast Pump work with batteries?

  Yes, you can use 6 AA batteries (not included in the pack) to power the pump, or the AC Adapter (included in the pack). We recommend using alkaline batteries only and do not recommend using rechargeable batteries. Please replace all batteries at the same time, do not mix old and new batteries. If batteries are in the pump, but your AC adaptor is in use, the pump will use the AC adaptor to power the pump.

 • How long will the pump work with a new set of batteries?

  You can expect the pump to run for approximately 2 hours with 6 AA alkaline batteries.

 • How does the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump compare to other available on the market?

  The 2in1 Electric Breast Pump is designed as a closed system, preventing breast milk from backing up in the tubing or motor. This makes it more hygienic and safer for baby as it prevents airborne contaminants, bacteria and mold growth which can result from moisture in the tubing or pump base. Furthermore, the pump is the only one with three customisable pumping styles, offering mums optimised options for maximising her milk production and comfort.

 • What is the difference between the 2in1 Electric Breast Pump and the Single Electric Breast Pump?

  The Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump enables mums to express from both breasts at once, saving time and it can also be used as a single electric pump. It features an LCD screen which offers very useful information regarding the selected phase, pumping style, suction level helping mums identify and easily re-select their preferred settings. The screen also displays the time spent pumping as well as the power option used (batteries or mains). The Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump also offers a choice between three different pumping styles and 8 different suction levels, whereas the Single Electric offers a choice between 6 different suction levels.

 • Is the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump a closed system?

  Yes, all our electric pumps are a closed, hygienic system. By using a specially-designed diaphragm and diaphragm cap, the pump is guaranteed to prevent milk from backing up into the tubing and into the motor unit. This is important from a hygienic perspective (condensation and/or milk in tubing can cause mould and bacteria growth and build-up) and from a perspective of understanding how important every drop of your milk is to you and your breastfed baby.

 • What if I accidentally wash the tubing — can it still be used?

  Our closed system means that the tubing does not need to be washed because the expressed milk does not come into contact with the tubing. If you accidentally wash the tubing, you can disconnect the tubing from the diaphragm cap and run the pump for a few minutes to see if the air from the base eliminates any condensation that may be inside. If you notice any remaining condensation or anything that may be mould, you will need to discard the tubing and contact our customer service team to purchase a new tubing.

 • How do I know when to stop expressing?

  When you are nearing the end of a pumping session, the streams of your milk will begin to slow or stop and/or your breasts will feel softer and less full. A breast is never truly “empty,” but it will be apparent with these clues that your body has released as much milk as it will at that particular session and you can stop expressing.

 • What is the warranty for the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump?

  The warranty for the Lansinoh® 2in1 Electric Breast Pump is one year from the date of the original purchase or receipt. If you encounter any issues during this period, please contact our customer service team who will be able to help with any troubleshooting and provide spare parts.

 • What choice of settings does the Lansinoh® Single Electric Pump offer?

  The Lansinoh® Single Electric Breast Pump was designed to mimic the baby’s natural feeding pattern and includes two phases: ‘let-down’ and ‘expression’. The ‘let-down’ or ‘stimulation’ phase uses quick and short suction to initiate the milk flow, while the ‘expression’ phase maximises milk flow through longer, deeper suction. In each of the two phases, mums can also adjust the suction strength, the pump offering a choice of 6 different suction levels.

 • How can I switch between the let-down and the expression phases?

  You can easily switch between the 2 phases using the ‘phase’ toggle button. The breast pump will automatically start in the ‘let-down’ phase when you switch it on and move onto the ‘expression’ phase after 2 minutes. If you wish to go back to the ‘let-down’ phase at any point during the pumping session or if you wish to move onto the ‘expression’ phase before the 2 minutes are up, you just need to push the ‘phase’ toggle button.

 • What settings will the Single Electric Breast Pump default to?

  The ‘let-down’ phase lasts for two minutes, unless mum decides to switch to ‘expression’ phase prior to this by using the ‘phase’ toggle button. In each phase, the default suction strength is level 1. Mum can then increase the suction level up to 6 to suit her comfort.

 • Is there an ideal suction setting when using the Lansinoh® Single Electric Breast Pump?

  Because every woman is different, there is no ideal setting that would fit all mums. We recommend that you use the + and – buttons to find the most comfortable and effective suction setting in each of the two phases – ‘let-down’ and ‘expression’.

 • Are Lansinoh® Single Electric Breast Pump parts dishwasher safe? Can I use a microwave steam bag?

  Please Note: Tubing and white pump connector should never be washed or sterilised.

  All parts, excluding the tubing and pump connector are dishwasher safe though we highly recommend gently hand washing the white valves and diaphragms as they are delicate and can affect the performance of the pump if damaged or torn with vigorous washing or harsh detergents. All parts except for the tubing, white pump connector and breast cushions can be steam-sterilized in a microwave bag according to the manufactures directions for use.

  Please ensure all pump parts are completely dry prior to use as performance may be affected.

 • Can I use other pump brand replacement parts with the Lansinoh® Single Electric Breast Pump?

  The components of the Lansinoh® Single Electric Breast Pump have been specifically developed for our pump to achieve the highest levels of quality and effectiveness. We do not recommend using another pump’s replacement parts as this might impact performance. Also, using another pump’s parts with our pump would void your warranty.

 • Does the Single Electric Breast Pump work with batteries?

  Yes, you can use 6 AA batteries (not included in the pack) to power the pump, or the AC Adapter (included in the pack). We recommend using alkaline batteries only and do not recommend using rechargeable batteries. Please replace all batteries at the same time, do not mix old and new batteries. If batteries are in the pump, but your AC adaptor is in use, the pump will use the AC adaptor to power the pump.

 • Fejhetek közvetlenül a Lansinoh anyatejtároló zacskóba?

  Igen, a Lansinoh mellszívóihoz közvetlenül csatlakoztathatod a Lansinoh anyatejtároló zacskót.

  Más márkájú mellszívóhoz is csatlakoztathatod a Lansinoh anyatejtároló zacskót a Lansinoh adapter használatával. Ez az adapter a legtöbb Medela, Ameda, Ardo és Evenflo mellszívóhoz csatlakoztatható.

 • Is the Lansinoh® Single Electric Breast Pump a closed system?

  Yes, all our electric pumps are a closed, hygienic system. By using a specially-designed diaphragm and diaphragm cap, the pump is guaranteed to prevent milk from backing up into the tubing and into the motor unit. This is important from a hygienic perspective (condensation and/or milk in tubing can cause mould and bacteria growth and buildup) and from a perspective of understanding how important every drop of your milk is to you and your breastfed baby.

 • What if I accidentally wash the tubing — can it still be used?

  Our closed system means that the tubing does not need to be washed because the expressed milk does not come into contact with the tubing. If you accidentally wash the tubing, you can disconnect the tubing from the diaphragm cap and run the pump for a few minutes to see if the air from the base eliminates any condensation that may be inside. If you notice any remaining condensation or anything that may be mould, you will need to discard the tubing and contact our customer service team to get new tubing.

 • How do I know when to stop expressing?

  When you are nearing the end of a pumping session, the streams of your milk will begin to slow or stop and/or your breasts will feel softer and less full. A breast is never truly “empty,” but it will be apparent with these clues that your body has released as much milk as it will at that particular session and you can stop expressing.

 • What is the warranty for the Lansinoh® Single Electric Breast Pump?

  The warranty for the Lansinoh® Single Electric Breast Pump is one year from the date of the original purchase or receipt. If you encounter any issues during this period, please contact our customer service team who will be able to help with any troubleshooting and provide spare parts.

 • Where can I get replacement parts?

  Should you require any replacement parts for any of the Lansinoh® Breast Pumps, please contact our Customer Service team at info@lansinoh.co.uk or call us at 0113 205 4201.

 • Hogyan hat a Lansinoh HPA lanolin bimbókrém?

  A Lansinoh HPA ® Lanolin használata tökéletes környezetet biztosít a „nedves sebgyógyuláshoz”. A „nedves sebgyógyítás” során meg kell tartani a nedvességet, ami a bimbó és a bimbóudvar bőrének szöveteiben van. Ezt olyan módon teheted, hogy a levegőt is lezáró HPA lanolin krémet kensz a sérült területre. Ennek hatására a belső nedvesség, ami a bőrben maradt, visszaállítja annak normál, egészséges állapotát. Valamint rugalmas és puha lesz ahelyett, hogy törékeny és száraz lenne. Amikor a sérült szövet alulról hidratálódik, az var vagy heg képződése nélkül gyógyul meg!

 • Is Lansinoh Lanolin safe for my baby?

  Lansinoh HPA® Lanolin does not need to be removed before breastfeeding and is the purest, safest nipple cream available.  Unlike other lanolins, we achieve this quality by using a unique refining process to selectively filter out colour and odour forming impurities.  This process, performed at low temperatures without any bleaching, is gentle and 100% natural.  Lansinoh contains no added water, no chemicals and no perfume.  Lansinoh nipple cream is 100% pure hypoallergenic HPA® lanolin and has:

  • No smell
  • No taste
  • No preservatives
  • No antioxidants or other additives
 • Milyen típusú műanyagból készülnek a zacskók?

  Kis sűrűségű polietilnéből (Low Density Polyethylene – LDPE), ami újrahasznosítható.

 • Újrahasznosíthatók a zacskók?

  A Lansinoh anyatejtároló zacskók újrahasznosíthatók.  A zacskók a 4 LDPE újrahasznosítható kategóriába tartoznak, ahova a nejlon zacskók, a bevásárlótáskák és a csomagolóanyagok is.

 • Hogyan olvaszthatom fel a zacskóban tárolt anyatejet?

  Fontos, hogy a lehető leglassabban olvaszd ki a tejet, az összes értékes tápanyag megőrzése érdekében. Ha a zacskókat fektetve tároltad akkor kevesebb időre lesz szükséged a felolvasztásához. Az anyatejtároló zacskóban fagyasztott anyatej felolvasztható hűtőszekrényben vagy szobahőmérsékleten. A lezárt zacskót teheted meleg vizet tartalmazó tálba is, de ehhez soha ne használj rendkívül forró vagy forrásban lévő vizet.

 • Tehetem az anyatejet tartalmazó zacskót mikrohullámú készülékbe?

  Nem. Felolvasztásnál, de melegítésnél se használj mikrohullámú készüléket, mivel az elpusztítja az anyatejben található értékes tápanyagokat és vitaminokat. Ezenkívül veszélyes „forró pontokat” is létrehozhat, amelyek megégethetik etetésnél kisbabád száját.

 • Are Lansinoh® mOmma® Bottles & Teats dishwasher safe?

  This sometimes happens if your breastmilk is high in lipase, the enzyme that breaks down fat in the milk.  Depending upon the levels of lipase, you may also notice this smell after you have cooled your milk in the fridge.  It is still safe for your baby, but if you are concerned, you can scald your milk to deactivate the lipase before storing.  Heat the milk until small bubbles form around the edge of the pan (but not to boiling point) and then quickly cool and freeze it.  However, once your milk has been frozen and acquired this smell, scalding will not help.

 • Miért olyan jó nedvszívóak a melltartóbetétek? Mi az a polimer?

  A Lansinoh melltartóbetét hatékonysága a termék szerkezetében rejlik és a gyártás során felhasznált anyagokban. Egyedülálló eljárás alkalmazásával hőt és levegőt felhasználva, papírpépet “bolyhos” péppé alakítanak, amelyet azután egyesítenek a por állagú szuper nedvszívó polimerrel. Ezt a keveréket szendvicsszerűen egy papírszövet közé töltik és ráhelyezik egy szárazon tartó, nem szőtt anyagra. Ez a réteg elvezeti az anyatejet és a nedvességet a bőrtől a betét belsejébe, ahol azt a szuper nedvszívó polimer felszívja és géllé alakítja. A külső réteg biztosítja, hogy a nedvesség a betét belsejébe, a papírpép és polimer anyagba zárja. Ez az egyedülálló eljárás az anya bőrét és ruháját is szárazon tartja.
  Folyadékzáró tulajdonságát megnöveltük egy speciális kék maggal, ami a súlyának 20x-osa folyadékot képes magába zárni.

 • My baby chewed on the pad and the gel came out – what should I do?

  The material that is used to absorb the milk is a Super Absorbent Polymer (SAP).  It is similar to what is in baby diapers, in that it starts as a powder and once the milk hits it, it turns into a gel.  The SAP is non-toxic, however, it of course is not meant for ingestion.  If you do think there is a possibility that your baby did in fact ingest some of the polymer, contact your doctor and/or your local Poison Control Centre.

 • Why do you individually wrap each nursing pad? Isn’t that bad for the environment?

  We individually wrap each pad because it keeps each pad clean and hygienic and allows you to toss them in your bag without worry that they will not be sanitary when you use it.

 • A gyerekem megrágta a betétet és gél jött ki belőle – mit tegyek?

  Az anyag, ami felszívja a tejet, az a szuper abszorbens polimer (SAP). Ez hasonló ahhoz, ami a baba pelenkákban van, vagyis a porból amint nedvesség éri, gél lesz.

  Biztosíthatunk arról, hogy a SAP nem mérgező, ez azonban természetesen nem azt jelenti, hogy megehető a betét. Amennyiben úgy gondolod, hogy fennáll annak a lehetősége, hogy a babád valóban lenyelte a polimert, azt javasoljuk, hogy fordulj orvoshoz. Abban az esetben, ha az orvosnak szüksége van bármilyen információra tőlünk, szívesen segítünk.

 • Vannak különböző méretek vagy színek?

  Nem, nincsenek. Szeretnéd, hogy legyenek ilyenek? Úgy véljük, a legértékesebb információkat a vevőktől kapjuk és szívesen továbbítjuk javaslataikat a termékfejlesztő csapatunk felé.

 • Alhatok úgy, hogy közben használom a betétet?

  Igen, sok anya használja a betétet erős nedvszívó tulajdonsága miatt, különösen éjszaka. Az egyetlen dolog, amit javaslunk, hogy ha a betétek megtelnek, akkor éjszaka is cseréld ki.

 • My pad keeps bunching in my bra, am I wearing it wrong?

  If you pad is bunching, we would recommend using the sticky tabs that are located on the back of the pad to keep it in place. You may also wish to completely remove the pad before pulling your nursing bra flap down which can sometimes cause the pad to get bunched up.

 • Milyen anyagból készül a Lansinoh bimbókiemelő?

  A tölcsér alakú rész, ami a mellbimbóval érintkezik polipropilénből , a lila színű pumpa rész pedig természetes gumiból.

 • What is Therapearl® 3-in1 Breast Therapy?

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy is non-toxic hot or cold resusable pack that can be used to help ease pain, swelling, engorgement, plugged ducts, or mastitis.  It can also be used with your breast pump whilst expressing to encourage let down and promote faster milk flow.

 • Is Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy BPA and Phthalate-Free?

  Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy is BPA and Phthalate-Free.

 • Does Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy contain latex?

  Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy does not contain latex.

 • Are the pearl beads inside Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy non-toxic? What are they made of?

  The beads in the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy packs are non-toxic and are made from a super absorbent polymer.

 • Is Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy reusable?

  TheraPearl® packs are reusable and your pack will last longer if you treat it well. Overheating beyond the suggested time of 15 seconds, may damage or destroy your Therapearl 3-in-1 Breast Therapy.

 • How is Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy different from other products?

  Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy is the only product that has three uses in one. It can be used as cold therapy to treat/relieve engorgement, hot therapy to help relieve mastitis, and plugged ducts, as well as hot/warm as a breast pump aid to reduce time spent pumping.

 • What is engorgement and how can Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy help?

  In the early stages of breastfeeding, it is not uncommon to experience swelling when your milk first comes in, this is called engorgement. Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy can be used as a cold therapy to help treat engorgement.

 • What is mastitis and how can Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy help?

  Mastitis is an inflammation of the breast that can be caused by obstruction, infection and/or allergy. Mastitis is most common in the first 2-3 weeks of breastfeeding post-birth, but can occur at any stage of breastfeeding or lactation. Mastitis may come on abruptly, and usually affects only one breast.

  Common recommendations for mastitis treatment are heat (with a warm/hot compress), massage, rest, and emptying the breast (by breastfeeding or pumping) and it sometimes requires antibiotics if symptoms are not improving in 12-24 hours, or if mum is acutely ill.

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy packs can be used warm/hot directly on the breast before and after nursing as a compress and in between feedings or pumping sessions for pain relief and inflammation. For more information on Mastitis; the symptoms and what can help – please visit our page on the topic – mastitis

 • What is a plugged duct and how can Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy help?

  A plugged (or blocked) duct is an area of the breast where milk flow is obstructed. The nipple pore may be blocked (often called a milk blister) or the obstruction may be further back in the milk ducts. A plugged duct usually comes on gradually and affects only one breast.

  Mum will usually notice a hard lump or wedge-shaped area of engorgement in the vicinity of the plug that may feel tender, hot, swollen or look reddened. Occasionally mum will only notice localized tenderness or pain, without an obvious lump or area of engorgement. The location of the plug may shift.

  A plugged duct will typically feel more painful before a feeding and less tender afterward, and the plugged area will usually feel less lumpy or smaller after nursing. Nursing on the affected side may be painful, particularly at letdown.

  There are usually no systemic symptoms for a plugged duct, but a low fever (less than 101.3°F / 38.5°C) may be present.

  A plugged duct can also cause:

  • Milk supply and pumping output from the affected breast may decrease temporarily. This is normal and extra nursing/pumping generally get things back to normal within a short time.
  • Occasionally a mum may express “strings” or grains of thickened milk or fatty-looking milk.
  • After a plugged duct or mastitis has resolved, it is common for the area to remain reddened or have a bruised feeling for a week or so afterwards.
  • A plugged duct can be caused by:
  • Engorgement or inadequate milk removal (due to latching problems, ineffective suck, tongue-tie or other anatomical variations, nipple pain, sleepy or distracted baby, oversupply, hurried feedings, limiting baby’s time at the breast, nipple shield use, twins or higher order multiples, blocked nipple pore, etc.)
  • Infrequent/skipped feedings (due to nipple pain, teething, pacifier overuse, busy mum, return to work, baby suddenly sleeping longer, scheduling, supplementing, abrupt weaning, etc.).
  • Pressure on the duct (from fingers, tight bra or clothing, prone sleeping, diaper bag, etc.).
  • Inflammation (from injury, bacterial/yeast infection, or allergy).
  • Stress anemia, weakened immunity

  Common recommendations for plugged duct treatment are heat (with a warm/hot compress), massage, rest, and emptying the breast (by breastfeeding or pumping) and it sometimes requires antibiotics if symptoms are not improving in 12-24 hours, or if mum is acutely ill.Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy packs can be used warm/hot directly on the breast before and after nursing as a compress and in between feedings or pumping sessions for pain relief and inflammation.

 • Why does the warmth of the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy help milk flow?

  Studies show that a warm breast triggers let-down and the release of breastmilk than a cold breast. By heating Therapearl® and wrapping it around the breast pump cushion, the heat will encourage milk let-down and stimulate milk flow milk.

  Resource: Effect of Warm Breastshields on Breast Milk Pumping, JHL, 27(4) 331-338, Kent et al.

 • How do I affix the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy on my pump breast cushion?

  While using the purple cover, you can detach the elastic band and wrap it around the pump cushion and then affix the elastic band. To remove, gently unsnap by placing your fingers alongside the snap and gently pull apart. Do not pull it apart without anchoring first with your fingers.

 • Does the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy work on all sized pump cushions (manual and electric)?

  Because of the elastic band on the cover, Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy, should be usable with all manual and electric breast pumps.

 • Can I use Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy if my nipples are chafed and sore?

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy packs are not designed for usage for soothing sore or chafed nipples because of the hole in the middle. Lansinoh offers its HPA® Lanolin for treatment and soothing of sore and chafed nipples.

 • Should I heat the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy with the cover on?

  Yes, the product is designed to be heated inside the cover, but always be sure to test the temperature of your pack before applying it to your skin!

 • Can I wash my Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy cover?

  Yes, you can wash and dry the Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy cover with your regular laundry.

 • Can I use Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy and HPA together

  There is no reason why a mum cannot use HPA® Lanolin and Therapearl® 3-in-1 Breast therapy together, however, mum may wish to wipe her Therapearl® off after removing it from her breast as some Lanolin may have gotten on the Therapearl®.

 • Can I use Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy at the same time as when my baby is nursing (same time)?

  It would be difficult to use Therapearl® 3-in-1 breast therapy while your baby is nursing because it would limit her access to properly latch on. We recommend using the Therapearl® before and after nursing or with your breast pump to aid with let-down.

 • Can I use Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy for other uses when I am done nursing?

  Yes, you may use your Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy as a cold/hot therapy for any other aches/pains. We would not recommend using as a teething ring.

 • How do I use Therapearl® 3-in 1 Breast Therapy when pumping?

  You would heat the packs in the microwave for no more than 15 seconds and wrap around the outside of the breast pump cushions while pumping, securing with the clip on the outside of the purple sleeve.

 • How do I clean my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy?

  You may Clean your Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy gently with mild soap, alcohol, or detergent and let stand for 1 minute.

 • How long will the Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy stay hot or cold?

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy can go straight from the freezer and be heated in the microwave, however, be very careful not to overheat your pack. Test the pack temperature prior to application, as overheating may cause injury or may damage /destroy your Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy.

 • Can I take my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy straight from the freezer and heat in the microwave?

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy can go straight from the freezer and be heated in the microwave, however, be very careful not to overheat your pack. Test the pack temperature prior to application, as overheating may cause injury or may damage /destroy your Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy.

 • What happens if I heat my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy for too long?

  Overheating or prolonged application may cause injury, including burns. Heating beyond the suggested time (15 seconds) may also damage or destroy your Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy. It is normal for the Therapearl® to expand a little when heated for the recommended time. If you accidentally heat your Therapearl® beyond the recommended time and see it inflating like a balloon, immediately turn off your microwave, wait for the pack to cool down, and then carefully dispose of your pack. When in doubt or if your pack shows any signs of deforming, dispose of your pack – a pack that has been overheated should never be reused. Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy will explode if heated for an excessive amount of time.

 • What should I do if my microwave doesn’t seem to be heating my pack evenly?

  Even microwaves with the same power often heat differently, and sometimes unevenly. We always recommend that you test your pack temperature before you remove it from the microwave, and if it seems to be unevenly heated, shake it around for a while to let the pearls mix together.

 • Can I fall asleep with my pack on?

  TheraPearl® packs were designed to be therapeutically effective and safe but we do not recommend you fall asleep with a heated or chilled pack applied.

 • Is it okay to use a Therapearl® pack on open wounds?

  No. Therapearl® packs were not designed to be used on open wounds.

 • Do I have to freeze my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy for 2 hours prior to using for cold therapy?

  You can leave your pack in the freezer indefinitely, or just chill it for a short period of time. Some of our customers are looking for “cool” rather than very cold so they store their packs in the refrigerator.

 • Can I use my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy later for my child as a teething ring?

  Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy should not be used as a remedy for teething or as a teething ring.

 • I’ve used my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy for a while and the pearls are starting to break down

  The pearls will start to break down with usage. This is perfectly normal, and your Therapearl® will still work even after all the pearls have broken down.

 • How do I know when it’s time to dispose of myTherapearl® 3-in-1 Breast Therapy?

  You should discard your pack if it is punctured or pierced.

 • What should I do if I keep using my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy but the pain won’t go away?

  Seek medical attention.

 • Can I place the Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy directly on my skin without the purple sleeve?

  The Therapearl® can be placed directly on your skin, but be sure to test the temperature before applying.

 • Can I use my Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy if I am pregnant?

  Congratulations! We recommend that you ask your doctor if Therapearl® 3-in-1 Breast Therapy is an appropriate product for you and your specific situation.

 • Are there any medical conditions that may put me at risk if I use TheraPearl®?

  Therapearl® was designed by a doctor to be safe and therapeutically effective, but there are some conditions which may increase the risk of frostbite. Check with your doctor if you think one of these may apply to you. People who are taking beta blockers, which decrease the flow of blood to the skin, are particularly susceptible. Also at risk are smokers, individuals with diabetes, peripheral neuropathy, local limb ischemia, arteriosclerosis, cold urticaria, hypertension, rheumatoid arthritis, paroxysmal cold hemoglobinuria, or Raynaud’s phenomenon. A low body fat percentage, most commonly found in athletes and the elderly, also increases the risk of frostbite. Additionally, people suffering from exhaustion, dehydration or malnutrition or who have consumed alcohol should also be careful when using Therapearl® 3-in-1 packs.

 • What does the “CE” mark on a Therapearl® pack stand for?

  The CE mark on our product demonstrates that a TheraPearl® pack complies with European Economic Area (EEA) requirements for our type of medical device. These requirements cover such areas as risk management, quality control and safety.

 • What type of plastic is the handle for the straw cup made from?

  The mold of the handle on the straw cup is made of polypropylene and the material over the mold is thermoplastic elastomer.

 • What type of plastic are your cups made from?

  All mOmma® cups are made of polypropylene plastic which is chemical additive-free and BPA-free.