Anyatej szakszerű tárolása és felolvasztása
- Fejes előtt kezedet meleg vízzel és szappannal, vagy fertőtlenítővel alaposan mosd meg. A melledet langyos vízzel öblítsd le.
- Soha ne tárold a lefejt tejet a hűtőszekrény ajtajában, a gyakran változó hőmérséklet miatt.
- Meleg tejet soha ne önts a már lehűtöttre!
- Mélyhűtőbe helyezés előtt ne gyűjtsd 24 óránál tovább hűtőszekrényben.
- A lefejt tejet olyan adagokban fagyaszd le, melyet egyszerre etetsz meg a babával.
- A lehető leglassabban olvaszd ki.
- Felolvasztásra ne használj mikrohullámú készüléket vagy forrásban levő vizet!
- Az anyatej felolvasztható hideg vagy kéz meleg víz alatt és üvegmelegítőben is (max. 37°C).
- Felolvasztás után, felbontás és felmelegítés nélkül az anyatej 24 órán át tarolható hűtőszekrényben.
- Felbontás után 12 órán belül fel kell használni.
- A tárolt anyatej is rétegeződik, felhasználás előtt óvatosan rázd össze.
- Soha ne fagyaszd újra az anyatejet!
- A megmelegített maradékot mindig öntsd ki!
Szobahőmérsékleten (19-26°C) | maximum 6 óra |
Hűtőszekrényben:
– folyamatosan 4°C alatt – folyamatosan 4°C felett |
5 nap 3 nap |
Egyajtós hűtőszekrény fagyasztó rekeszében |
maximum 2 hét |
Kétajtós hűtőszekrény fagyasztójában |
3-4 hónap |
Mélyfagyasztóban folyamatos -18°C |
6 hónap |
Forrás: La Leche League International, 2008
ÚJDONSÁG: Fejj közvetlenül a Lansinoh anyatejtároló zacskóba! Nézd meg hogyan: